läst.se

Bokrecensioner

Omdiskuterad fortsättning

Publicerad 2014-12-28 17:28:00 i Allmänt,

Sagan om de två tornen
JRR Tolkien
Norstedts

Frodo och Sam har gett sig av utan att meddela resten av brödraskapet. Ovetandes om vad som hänt springer de övriga sex runt och letar och ropar efter Frodo. Plötsligt hörs ljudet av Boromirs horn, någon är i livsfara. Med andan i halsen springer de dit, men för sent. De andra hoberna Merry och Pippin är spårlöst försvunna och inte är det mycket de får ur Boromir heller. De får nu ett svårt val att fatta, ska de följa efter Frodo, ringbäraren eller ska de försöka rädda de andra hoberna. I första delen av boken får vi följa Merry, Pippin, Gimli, Legolas och Aragorns resa och äventyr, och i den andra delen får vi följa Frodo och Sam på deras strapatser under samma tid.

Inte heller det här kan räknas till mina favoritböcker, även om jag tycker att den var betydligt bättre än den första. Nu händer det lite mer, handlingen börjar komma igång ordentligt. Trots det bör man ändå ha läst första delen först, det är inget man kan hoppa över. Fortfarande är det stora passager i boken som är händelselös, och detaljer jag tycker är onödiga. Många gånger kommer jag på mig själv med att tankarna far åt andra håll, och läser jag om ett stycke är det inte alltför ovanligt att jag inte känner igen texten. Dock har jag ändå kunnat tillgodose mig handlingen.

För andra gången sedan jag började med denna trilogin känner jag mig spänd och förväntansfull, första gången var när jag påbörjade den första boken. Jag ser nu mycket fram emot upplösningen, knappt kan jag bärga mig innan jag får sätta tänderna i Sagan om konungens återkomst.

+++

En tidlös klassiker

Publicerad 2014-12-22 17:17:00 i Allmänt,

Sagan om Ringen
JRR Tolkien
Norstedts
 
I Fylke där hoberna bor rustas det nu för fest. Det är återigen dags för Bilbo och hans brorson Frodo att fylla år. Detta år planerar Bilbo en överraskning, han ska försvinna och lämna över allt till Frodo. I kvarlåtenskapen finns en magisk ring, om man sätter den på fingret blir bäraren osynlig för omgivningen. Vad de inte anar är att det är en mörkrets ring. Snart blir faran överhängande och Frodo blir tvungen att ta sig till Domedagsberget, endast där kan ringen förgöras. Annars riskerar den grymme härskaren Sauron att komma tillbaka och ödelägga världen. Med på sin farliga färd har Frodo en skara medhjälpare som råkar ut för både den ena och den andra faran längs vägen.

Sagan om Ringen är en av vår tids största och mäktiga klassiker. Den kom ut första gången 1954, och har sedan dess getts ut i olika upplagor. Personligen tycker jag det är böcker man bör ha läst, även om de inte tillhör min favoritgenre. Jag gjorde ett försök under tonåren men gav då upp, men sa mig att jag skulle göra ett nytt försök senare. Början av boken är väldigt seg, men sedan så lossnar det och historien flyter på lite lättare. Språket är lite gammalt, och mycket av texten är svår att ta till sig, men trots det hänger man relativt lätt med i själva storyn. Däremot är det lätt att gå miste om mycket detaljer. Jag anser att det är svårt att hålla fokus under tiden man läser, men trots det känner jag i efterhand att jag kunnat tillgodogöra mig storyn.

Det här är ingen bok jag skulle rekommendera till mina vänner, inte heller något jag kommer att läsa om. Trots det är jag imponerad av Tolkien som har kunnat komma på en så osannolik historia, och alla dessa märkliga namn. Det gör att boken får ett högre betyg av mig än jag annars skulle ge.

+++

En mysig debut för alla oss bokälskare

Publicerad 2014-12-21 18:25:00 i Allmänt,

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar
Katarina Bivald
Månpocket
 
Amy, 65 från Broken Wheel, USA och Sara, 28 från Haninge har brevväxlat och bytt böcker i två år då de bestämmer sig för att Sara ska komma och hälsa på Amy. När Sara väl kommer dit visar det sig att Amy har dött. Trots att Sara aldrig varit där och inte heller träffat människorna som bor där, känns det som att hon redan känner alla. Men det visar sig dock vara mindre till stad än vad Sara trott, och ingen där förstår vitsen att läsa böcker. Nu när Amy inte längre finns blir det stadens uppgift att ta hand om den konstiga turisten, som får för sig att starta en bokhandel med Amys gamla böcker. En bokhandel! I Broken Wheel! När Saras turistvisum snart går ut har hon blivit så väl rotad i staden att människorna där gör vad som helst för att hon ska stanna. Det är då de får en helt vansinnig idé.

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar är en alldeles underbar, mysig bok för alla oss bokälskare. Den ger mersmak för att läsa och åtminstone jag vill omgärda mig än mer med böcker. Jag kan inte låta bli att längta till ett hus på landet, ut i trädgården med en bra bok en ljummen sensommarkväll. Eller varför inte till en mjuk, skön fåtölj med en filt över benen, en bok och en stor kopp te, höra regnet smattra mot taket, hur vinden viner runt knutarna. Detta är en bok att fly verkligheten med, som får en att förstå vad böckerna verkligen kan göra och betyda. Den är lättsam, med ett bra flyt och lätt att komma in i. en bok som inte kräver så mycket.

Katarina Bivalds debut gör mig glad och rik, i böckernas värld. Det är en feel good-roman som lämnar en med en längtan efter mer.
+++

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela