läst.se

Bokrecensioner

En tidlös klassiker

Publicerad 2014-12-22 17:17:00 i Allmänt,

Sagan om Ringen
JRR Tolkien
Norstedts
 
I Fylke där hoberna bor rustas det nu för fest. Det är återigen dags för Bilbo och hans brorson Frodo att fylla år. Detta år planerar Bilbo en överraskning, han ska försvinna och lämna över allt till Frodo. I kvarlåtenskapen finns en magisk ring, om man sätter den på fingret blir bäraren osynlig för omgivningen. Vad de inte anar är att det är en mörkrets ring. Snart blir faran överhängande och Frodo blir tvungen att ta sig till Domedagsberget, endast där kan ringen förgöras. Annars riskerar den grymme härskaren Sauron att komma tillbaka och ödelägga världen. Med på sin farliga färd har Frodo en skara medhjälpare som råkar ut för både den ena och den andra faran längs vägen.

Sagan om Ringen är en av vår tids största och mäktiga klassiker. Den kom ut första gången 1954, och har sedan dess getts ut i olika upplagor. Personligen tycker jag det är böcker man bör ha läst, även om de inte tillhör min favoritgenre. Jag gjorde ett försök under tonåren men gav då upp, men sa mig att jag skulle göra ett nytt försök senare. Början av boken är väldigt seg, men sedan så lossnar det och historien flyter på lite lättare. Språket är lite gammalt, och mycket av texten är svår att ta till sig, men trots det hänger man relativt lätt med i själva storyn. Däremot är det lätt att gå miste om mycket detaljer. Jag anser att det är svårt att hålla fokus under tiden man läser, men trots det känner jag i efterhand att jag kunnat tillgodogöra mig storyn.

Det här är ingen bok jag skulle rekommendera till mina vänner, inte heller något jag kommer att läsa om. Trots det är jag imponerad av Tolkien som har kunnat komma på en så osannolik historia, och alla dessa märkliga namn. Det gör att boken får ett högre betyg av mig än jag annars skulle ge.

+++

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela