läst.se

Bokrecensioner

Ser fram emot mer

Publicerad 2015-04-27 22:08:54 i Allmänt,

Märkta för livet
Emelie Schepp
Månpocket

När jana Berzelius var 9 år vaknade hon upp utan minnen på ett sjukhus. Hon hade glömt vem hon var och allt som hänt under hennes liv. 21 år senare jobbar hon som erkänd åklagare, och blir förundersökningsledare när det gäller mordet på chefen för Migrationsverket, Hans Juhlén. Det blir en omvälvande resa, både för inblandade personer och för Jana personligen. Vem är hon egentligen?

En helt underbar bok. Storyn är inte den mest trovärdiga, men det stör inte mig det minsta. Det är inget långrandigt till en början, utan du som läsare kastas in i handlingen på en gång, redan på sidan 10 är åtminstone jag helt fast. Boken blir aldrig någonsin långtråkig, utan det händer något av vikt just där det behövs.

Detta är Emelie Schepps första bok, och vilken debut! Nu väntar jag med spänning på uppföljaren som kommer i maj.

++++

En blandning av då och nu

Publicerad 2015-04-19 23:06:31 i Allmänt,

De utstötta
Elly Griffiths
Månpocket

Arkeologen Ruth Galloway är mitt upp i en utgrävning då hon stöter på ett lik. Det märkvärdiga med just detta fyndet är att personen i fråga hade en krok där ena handen skulle ha suttit. Det råder ingen större tvekan om att de har stött på mor Krok, änglamakerskan som hängdes för 150 år sedan, misstänkt för mord. Detta är något som når TV, och ett helt TV team kommer dit för att spela in ett program. Med sig har de historikern Frank Barker. Ruth upptäcker att hon blir mer och mer involverad, både i Frank och mor Kroks öde. Samtidigt jobbar kriminalkommisarie Harry Nelson med ett fall av plötslig spädbarnsdöd, det tredje som drabbar familjen på bara ett par år. När ett barn sedan försvinner i närområdet korsas Nelsons och Ruths vägar återigen.

Starten känns en aning seg, men har du bara tagit dig förbi den så är det väl värt mödan. Detta är den sjätte boken i serien om Ruth, men den första som jag läser. Till en början är det svårt att hänga med bland karaktärerna och vad de har för relation till varandra, något jag tror underlättar om man läst de tidigare böckerna först. När du väl kommit in i boken är den en regelrätt bladvändare, jag kommer på mig själv att hålla andan, spänningen är på topp. Griffiths skriver på ett sätt som gör att du känner dig som en del i handlingen, nästan på gränsen till för väl. Jag känner ett starkt behov av att hålla min egen son nära, och aldrig släppa greppet igen.

Handlingen handlar om två helt skilda saker, som på sitt egna lilla vis vävs samman. När boken är utläst känner jag mig ändå lite fundersam på vad de har med varandra att göra, det känns en aning osäkert. Upplösningen känns oväntad, vilket är något jag gillade starkt i just det här fallet. Nu ser jag fram emot att läsa de andra böckerna i serien.

+++

Se upp för Pensionärsligan!

Publicerad 2015-04-11 22:05:50 i Allmänt,

Låna är silver, råna är guld
Catharina Ingelman-Sundberg
Månpocket

Efter den förra kuppen har Pensionärsligan tagit sin tillflykt till Las Vegas där de numera sköter sina affärer. De är fullt upptagna med att planera inför nästa då de ska råna ett kasino. Nu måste de återigen rymma, och tar sig tillbaka till Sverige. Inte nog med att de sedan tidigare är efterlysta hemma i Norden, nu får de dessutom med ett kriminellt mc-gäng att göra. Men Märtha och hennes kamrater låter sig inte skrämmas, kanske kan dessa unga grabbar utnyttjas för att åldringarna ska nå dit de vill.

Jag kan inte låta bli att älska denna bok från första till sista sidan. Jag inser att jag har missat något, jag som ännu inte läst den första boken om Märtha, Anna-Greta, Stina, Snillet och Krattan. Detta är en lättläst bok, men ack så underfundig. Så otroligt att bara komma på handlingen, situationerna och dessa underbara karaktärer. Jag skulle gärna ha Pensionärsligan i min omgivning, tänk att få ha någon av dom till far eller morföräldrar. Jag skulle då inte tacka nej till en kopp kaffe, hjortronlikör och lite rån tillsammans med dem. Jag ser redan fram emot att träffa dem igen.

Kryp upp i favoritfåtöljen och bered dig på att sitta där ett tag. En varning borde vara på sin plats, en varning för träningsvärk i skrattmusklerna.

++++

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela