läst.se

Bokrecensioner

En blandning av då och nu

Publicerad 2015-04-19 23:06:31 i Allmänt,

De utstötta
Elly Griffiths
Månpocket

Arkeologen Ruth Galloway är mitt upp i en utgrävning då hon stöter på ett lik. Det märkvärdiga med just detta fyndet är att personen i fråga hade en krok där ena handen skulle ha suttit. Det råder ingen större tvekan om att de har stött på mor Krok, änglamakerskan som hängdes för 150 år sedan, misstänkt för mord. Detta är något som når TV, och ett helt TV team kommer dit för att spela in ett program. Med sig har de historikern Frank Barker. Ruth upptäcker att hon blir mer och mer involverad, både i Frank och mor Kroks öde. Samtidigt jobbar kriminalkommisarie Harry Nelson med ett fall av plötslig spädbarnsdöd, det tredje som drabbar familjen på bara ett par år. När ett barn sedan försvinner i närområdet korsas Nelsons och Ruths vägar återigen.

Starten känns en aning seg, men har du bara tagit dig förbi den så är det väl värt mödan. Detta är den sjätte boken i serien om Ruth, men den första som jag läser. Till en början är det svårt att hänga med bland karaktärerna och vad de har för relation till varandra, något jag tror underlättar om man läst de tidigare böckerna först. När du väl kommit in i boken är den en regelrätt bladvändare, jag kommer på mig själv att hålla andan, spänningen är på topp. Griffiths skriver på ett sätt som gör att du känner dig som en del i handlingen, nästan på gränsen till för väl. Jag känner ett starkt behov av att hålla min egen son nära, och aldrig släppa greppet igen.

Handlingen handlar om två helt skilda saker, som på sitt egna lilla vis vävs samman. När boken är utläst känner jag mig ändå lite fundersam på vad de har med varandra att göra, det känns en aning osäkert. Upplösningen känns oväntad, vilket är något jag gillade starkt i just det här fallet. Nu ser jag fram emot att läsa de andra böckerna i serien.

+++

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela