läst.se

Bokrecensioner

Tid för reflektion

Publicerad 2015-08-25 23:33:07 i Allmänt,

En förförd kvinnas besatthet
Susan Fromberg Schaeffer
Forum

Vi lär tidigt känna Agnes Dempster, hennes mor och mormor som även de hör till flickorna Druitt. Konstnärer och skulptörer vallfärdar till Gården ovan molnen för att göra porträtt av damerna. Till skillnad mot sina förfäder vill hon inte leva ett sådant liv och flyttar till staden. Där möter hon Polly, tjejen som ska bli hennes bästa vän, men hon möter även den vackre Charlie och hans vän Frank. Trots att hon nu tagit klivet ut i stora världen blir det inte alls som hon tänkt sig. Hon är en ung, passionerad och impulsiv kvinna, och när hon får veta att hennes fästman även dejtar en annan kvinna händer det som inte får hända. Som den duktiga skytt hon är skjuter hon sin rival, och försöker sedan ta sitt eget liv. Men precis som tidigare i hennes liv verkar det inte riktigt som att hon och ödet går hand i hand.

Under läsningens gång finns det mycket tankar och känslor hos mig som läsare. Inte ens nu, när jag är klar med boken vet jag riktigt vad jag ska tycka och känna om den. Å ena sidan känns det som att någon som är psykiskt frisk aldrig skulle göra en sådan sak, utan att hon nog är instabil, medan jag å andra sidan känner att är det inte precis så den första riktiga kärleken är för oss alla? Är det då fel av Agnes att känna det hon känner, att hon inte kan leva utan honom, att de är själsligt förbundna med varandra? Är det onormalt av henne att vara svartsjuk på allt runt honom, att alltid vilja vara i hans närhet och att känna att hennes liv inte har någon mening utan honom? Jag tror att om du frågar folk så kommer det dröja lång tid innan du får ett ärligt svar från någon, för jag är övertygad om att alla har känt såhär åtminstone någon gång i sitt liv. Så vad gjorde att just Agnes blev en mörderska?

Boken är på knappt 600 sidor, med mycket text så den kräver sin tid och tankeverksamhet. Läser du och reflekterar över det du läser så kan jag rekommendera den, men inte till någon ovan läsare. Den passar perfekt att ha som en bok man läser lite vid sidan av något annat. Jag har velat, och velar fortfarande om vilket betyg jag ska ge den. Den väcker så motstridiga tankar hos mig. Vill du tillgodose den på bästa sätt, så ger jag dig ett råd: en portion åt gången. Ta till dig det som står, men även det som står mellan raderna. Ge dig tid åt att reflektera.

+++

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela