läst.se

Bokrecensioner

Kautokeino

Publicerad 2015-02-16 16:27:44 i Allmänt,

Slaktmånad

Lars Pettersson

Ordfront

I Kautokeino händer det mycket. Den svenska stadssekreteraren Torben Nyhlén hittas skjuten i sin bil, och renskötaren Aslak Isak misstänks snart för dådet, tillsammans med sin forna kamrat från kriget, Aron Törnros. Kampen om rätten till samernas betesland har hårdnat, och många blir inblandade i urgamla familjefejder. Inte nog med detta, utvinningen av dyrbara metaller börjar bli en mycket lönsam affär, och det svenska Polar Gold AB satsar stenhårt på att öppna en nerlagd gruva strax utanför Kautokeino. Det blir dock inte så lätt som de hoppats på..

Slaktmånad räknas som en thriller, men jag anser det mer vara en politisk roman. Visst sker det mord i boken, men det kommer först när du kommit halvvägs in i den. Vid ett antal tillfällen under första halvan av boken funderade jag på när mordet egentligen skulle ske, min personliga åsikt är att det kom alldeles för sent, det blev inget fokus på just det. Fokus ligger snarare på rennäringen långt norr om polcirkeln, och om Polar Golds kamp för att öppna gruvan. Jag tycker att det är för många inslag av olika händelser och historier, det blir lätt lite för mycket, och det blir svårt att sätta sig in i det och att hänga med. Något som också gör sitt till det lite sämre intrycket av boken är de nästintill obefintliga person och miljöbeskrivningarna. Många karaktärer figurerar ofta i boken, men du får aldrig någon ordentlig beskrivning av dem.

Det som däremot var intressant med boken var alla detaljer om hur ett samiskt liv kan se ut, och om hur det är att vara ett minoritetsfolk. Mycket var helt nytt för mig, och samerna är något jag nog aldrig tidigare tänkt på, trots att de faktiskt bor i vårt land. Det känns på något sätt som att de lever sitt eget liv, långt utanför det civiliserade vi i övriga landet lever. Lever vi på 2010-talet, så lever de på 1900-talet. Det var en intressant reflektion.

++

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela