läst.se

Bokrecensioner

En story som inte liknar något annat jag läst

Publicerad 2015-01-26 13:31:35 i Allmänt,

Förvandlerskan
Charlotta Larsson
Forum

När Vera är tolv år gammal försvinner hennes mor spårlöst. Tretton år senare väntar Vera själv ett barn och måste till allt pris i världen få veta vad som hände hennes mor och hennes väninna. Det blir en resa i Europa som hon sent ska glömma. Den för henne från Wien till Stockholm, och vidare till St Petersburg, med ett slut hon aldrig kunnat ana sig till.

Förvandlerskan handlar om väntan och längtan. En inre oro som vissa människor inte kommer ifrån. Vad är det egentligen som hela tiden driver dem framåt, mot nya okända mål? Där de ändå inte finner någon frid. Veras mamma väntade alltid på fadern till hennes dotter, och Vera, ja vad väntar hon på. Hon har fått en oro i sig alltsedan den dagen hennes mamma försvann. Men även hon väntar på en man. En man som inte finns där.

Detta är en lättläst bok, en aning seg och märklig till en början men som blir bättre och bättre ju längre fram man kommer. Till slut har spänningen tätnat, och man inser att man håller andan inför vad som hände då för tretton år sedan. Det finns ett djup och tanke bakom, där man med fördel kan stanna upp och gå in i sin egen tankevärld en stund, för att sedan fortsätta i romanen. Lägga den ifrån sig för ett tag och fundera på vad det egentligen var som stod där, kanske stod där mer än vad man läste vid första anblicken. I dagens romaner är det svårt att hitta något man inte tidigare läst, men Charlotta har lyckats skapa en historia jag aldrig tidigare ens varit i närheten av att komma i kontakt med.

+++

Släktsaga

Publicerad 2015-01-23 11:38:02 i Allmänt,

Folket på Innhaug
Anne Karin Elstad
Forum

Detta är inte bara en kärleksroman, utan även en släktsaga över flera generationer. Vi får träffa Gjertrud och lära känna hennes unga dotter Oline, vi får följa hennes dotter Magret, men även Magrets son Mons. Vi får inblick i deras liv i Norge på 1800-talet, i glädje och sorg, i vardagen och vid högtider, i både goda och svåra år.

Till en början hade jag svårt att ta in dessa nya karaktärer då jag nyligen läst Julie av samma författare, för mig gick dessa i varandra då de är så snarlika. Det är två olika böcker, men handlar båda om bondesamhället i Norge, men under olika århundraden. Det är en relativt lättläst bok, trots att den är på över 900 sidor. Du behöver inte vara koncentrerad till 100 %, men emellanåt måste du fundera på vart i tiden du är nu, hur gamla har karaktärerna i boken hunnit bli. Det kan ha gått flera år från ett stycke till ett annat.

Detta är en bok som passar utmärkt under en julledighet kan jag känna. Lugnt och fridfullt, precis som det ska vara. Det händer inte så mycket, allt har sin gilla gång, liksom det var att leva under den här tiden. Man får en inblick i hur det faktiskt var, man glömmer nutiden, som det är idag. Nu finns inte längre bilar, telefoner, internet och allt vad det är, man skriver brev och man åker häst och vagn. Kyrkan är en viktig del i livet, och man tar tillvara på ledigheten på söndagarna.

+++

Gripande och tänkvärt

Publicerad 2015-01-14 09:36:32 i Allmänt,

Och runt mig faller världen
Marit Sahlström
Ordfront

Ett bor med sina föräldrar och tre småsystrar och lever ett gott liv. Åtminstone tycker de det fram tills den dag Odjuret knackar på. Familjen drabbas av den ena olyckan efter den andra, och det tycks aldrig ta slut. Familjen kämpar för sin överlevnad, och Ett känner sig tyngd av skuldkänslor.

Och runt mig faller världen är en lättläst bok, men med ett otroligt viktigt budskap. Boken är uppbyggd med korta meningar, lite text på varje sida och korta kapitel, men efter att ha läst en sida var jag fast. Man kastas utan problem rakt in i boken, och nästan hela tiden tränger tårarna sig på. Det är en otroligt fin och gripande berättelse om det vi alla känner en mer eller mindre skräck inför. Under läsandets gång känner jag mig tyngd av allvaret och det oroande i boken, samtidigt som jag känner en stor tacksamhet och glädje över de som står mig själv närmast. Dock tycker jag att den var lite överdriven, då det är så osannolikt att en och samma familj ska drabbas av så mycket.

Det är en riktig bladvändare, då den är så pass lättläst tänker jag hela tiden bara en sida till. Detta är en bok som kan läsas och begrundas om och om igen. Den passar bra för både män och kvinnor, pojkar och flickor, i alla generationer. Jag skulle rekommendera den till människor som har eller har haft det svårt, men även till de människor som tar alltför lätt på sig själv och sin omgivning.

+++

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela