läst.se

Bokrecensioner

En story som inte liknar något annat jag läst

Publicerad 2015-01-26 13:31:35 i Allmänt,

Förvandlerskan
Charlotta Larsson
Forum

När Vera är tolv år gammal försvinner hennes mor spårlöst. Tretton år senare väntar Vera själv ett barn och måste till allt pris i världen få veta vad som hände hennes mor och hennes väninna. Det blir en resa i Europa som hon sent ska glömma. Den för henne från Wien till Stockholm, och vidare till St Petersburg, med ett slut hon aldrig kunnat ana sig till.

Förvandlerskan handlar om väntan och längtan. En inre oro som vissa människor inte kommer ifrån. Vad är det egentligen som hela tiden driver dem framåt, mot nya okända mål? Där de ändå inte finner någon frid. Veras mamma väntade alltid på fadern till hennes dotter, och Vera, ja vad väntar hon på. Hon har fått en oro i sig alltsedan den dagen hennes mamma försvann. Men även hon väntar på en man. En man som inte finns där.

Detta är en lättläst bok, en aning seg och märklig till en början men som blir bättre och bättre ju längre fram man kommer. Till slut har spänningen tätnat, och man inser att man håller andan inför vad som hände då för tretton år sedan. Det finns ett djup och tanke bakom, där man med fördel kan stanna upp och gå in i sin egen tankevärld en stund, för att sedan fortsätta i romanen. Lägga den ifrån sig för ett tag och fundera på vad det egentligen var som stod där, kanske stod där mer än vad man läste vid första anblicken. I dagens romaner är det svårt att hitta något man inte tidigare läst, men Charlotta har lyckats skapa en historia jag aldrig tidigare ens varit i närheten av att komma i kontakt med.

+++

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela