läst.se

Bokrecensioner

Släktsaga

Publicerad 2015-01-23 11:38:02 i Allmänt,

Folket på Innhaug
Anne Karin Elstad
Forum

Detta är inte bara en kärleksroman, utan även en släktsaga över flera generationer. Vi får träffa Gjertrud och lära känna hennes unga dotter Oline, vi får följa hennes dotter Magret, men även Magrets son Mons. Vi får inblick i deras liv i Norge på 1800-talet, i glädje och sorg, i vardagen och vid högtider, i både goda och svåra år.

Till en början hade jag svårt att ta in dessa nya karaktärer då jag nyligen läst Julie av samma författare, för mig gick dessa i varandra då de är så snarlika. Det är två olika böcker, men handlar båda om bondesamhället i Norge, men under olika århundraden. Det är en relativt lättläst bok, trots att den är på över 900 sidor. Du behöver inte vara koncentrerad till 100 %, men emellanåt måste du fundera på vart i tiden du är nu, hur gamla har karaktärerna i boken hunnit bli. Det kan ha gått flera år från ett stycke till ett annat.

Detta är en bok som passar utmärkt under en julledighet kan jag känna. Lugnt och fridfullt, precis som det ska vara. Det händer inte så mycket, allt har sin gilla gång, liksom det var att leva under den här tiden. Man får en inblick i hur det faktiskt var, man glömmer nutiden, som det är idag. Nu finns inte längre bilar, telefoner, internet och allt vad det är, man skriver brev och man åker häst och vagn. Kyrkan är en viktig del i livet, och man tar tillvara på ledigheten på söndagarna.

+++

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela