läst.se

Bokrecensioner

En otäck verklighet

Publicerad 2015-06-29 22:57:37 i Allmänt,

Svensk maffia
Lasse Wierup, Matti Larsson
Norstedts

Somliga skulle kanske säga att det finns ingen svensk maffia, medan andra hävdar att det gör det. Lasse Wierup och Matti Larsson är båda journalister och har kartlagt olika mc-gäng och kriminella grupper i Sverige från 1960-talet och fram till 2007, då boken skrevs. Det är en intressant bok att läsa, man hör så mycket i sociala medier, men det är som en parallell värld mot den vi själva lever i trots att detta händer mittibland oss. Boken är uppdelad på ett bra sätt genom att varje grupp får ett eget kapitel, och det just då är enbart det gänget man fokuserar på. Det gör det lätt att följa med i vilka som är vilka, och där de går in i varandra återkopplas det, till exempel när det gäller kriget mellan Hells Angels och Bandidos. Tyvärr kan jag tycka att jag läst boken på tok för sent, då mycket är inaktuellt och mycket annat har hänt på de åtta år som gått sedan den skrevs. Vill man däremot få en bild av hur allting startade skulle jag rekommendera denna.

Det denna bok däremot gör med mig är att den väcker ett intresse att ta reda på mer i just detta ämne, men framförallt sådant som hänt efteråt. Det väcker intresset över vad som händer i Sverige just nu, till exempel allt som hänt i Jordbro under kort tid. En vilja att förstå det obehagliga som händer i min egen närhet. Utan att överdriva kan jag säga att Svensk maffia har förändrat någonting inom mig, den har öppnat mina ögon för den verklighet vi faktiskt lever i. En fråga som förföljde mig under läsandets gång, men även nu så här i efterhand är, hur pass trygga är allmänheten i detta land och hur stor risk är det att en vanlig Svensson råkar bli utsatt och drabbad?

+++

Färglöst

Publicerad 2015-06-16 01:03:00 i Allmänt,

Fem stjärnor för Färglösa
Sölve Dahlgren
Hoi Förlag

Färglösa kommun håller på att gå i konkurs, men den före detta Färglösabon Lennart har en vision att rädda den. En storslagen vision. Samtidigt händer det mer på ett dygn än vad det gjort på 100 år. Vem har kidnappat borgmästaren? Och varför hittas en annan politiker död hemma hos en strippa?

Detta är en bok som länge har legat på hyllan med böcker som väntat på att bli lästa, men som jag medvetet har sparat på då jag har haft höga förväntningar på den. Jag tänkte mig något i stil med Pensionärsligan eller Fredrik Backman, men tyvärr blev jag besviken. Visst finns där humor och med jämna mellanrum drar man på smilbanden, men mer än så är det inte. Det är istället lite för mycket, och för overkligt för att det ska gå hem hos mig. Det känns som ett misslyckat försök att vara rolig och humoristisk.

Boken har ett lätt språk och är uppdelade i lagom långa kapitel så det är sällan något problem att hitta något ställe att avsluta på när man ska göra ett avbrott. Eftersom det var en bok som inte tilltalade mig så överdrivet mycket har den tagit mig ett tag att läsa, men ägnar man den bara lite tid så är den väldigt lättläst.

++

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela