läst.se

Bokrecensioner

Jordens undergång?

Publicerad 2015-03-21 19:47:54 i Allmänt,

Flickan från ingenstans
Justin Cronin
Norstedts

Vad händer när det som inte får hända händer? Ett topphemligt amerikanskt militäriskt experiment går snett och ett livsfarligt virus börjar sprida sig helt utan kontroll. På nolltid ödeläggs hela världen, och en stor skräck sprider sig bland de överlevande. En skräck för mörkret, döden och det som är ännu värre. Människorna kämpar nu bittert för sin överlevnad. Mitt i allt detta lever Amy, men vad har egentligen hon för roll i det hela? Vem är denna flicka?

Flickan från ingenstans har klassats som en thriller, men jag skulle snarare påstå att det är en härlig blandning av thriller och fantasy. Redan på första sidan var jag fast i berättelsen, men vad jag inte hade en aning om då var att allt skulle ta en oväntad vändning. Dock måste jag tillstå att det inte var till det sämre. Jag tyckte starten var lite rörig, men kom man bara förbi det så var det värt mödan många gånger om.

Kanske kan man tänka sig att jordens undergång kan te sig så här, eller på ett lika fasansfullt sätt, och då vet i alla fall jag en sak, då vill inte jag vara med. Jag, som sällan har tänkt på hur det ska gå för världen får mig plötsligt en tankeställare, vad är det egentligen som händer och kommer detta att få ett slut? När och framförallt hur kommer detta att ske? Jag hoppas då att det blir på ett skonsamt sätt.

Stephen King skall ha sagt följande ”läs denna bok och den vanliga världen försvinner”. Jag kan inte annat än att helhjärtat stötta hans uttalande. Kanske kan bokens format skrämma en del, medan det tilltalar en annan grupp läsare. Jag kan säga som så att enda gången det var en nackdel med bokens omfång och innehållsrika 900 sidor var då man gärna ville stoppa ner boken i väskan för att slippa slita sig från den riktigt än. Många gånger fladdrade orden ”bara en sida till” förbi i mitt undermedvetna, men så mycket vet jag att det inte slutade med bara en sida.

Detta är en vampyrsaga som inte liknar något annat du läst tidigare. Tycker du inte om alla dessa vampyrhistorier? Bry dig inte om det, detta är något helt annat. Kanske föredrar du viraler.

Under många år har jag inte kunnat svara på frågan om min favoritbok, men den som söker han finner, och jag kan nog säga att jag nu funnit mitt svar. Till er som ännu inte läst den, vad väntar ni på?

+++++

Slutet gott allting gott?

Publicerad 2015-03-11 07:50:34 i Allmänt,

Nyckeln
Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
Raben & Sjögren

Slutstriden närmar sig i Engelsfors, och de Utvalda som är kvar får bråda dagar. Minoo blir tvungen att ta ett svårt beslut, Anna-Karin förlorar någon som står henne nära, Linnéa och Vanessa har sina egna bekymmer. Hur ska de Utvalda kunna stänga portalen när de inte är fulltaliga? Finns det andra som kan göra det? Och vad hände egentligen med Elias, Rebecka och Ida när de dog? Vem är god och vem är ond? Nu ställs all lojalitet på prov.

Jag tycker även Nyckeln är bra, men trots det är jag lite besviken. Den grep aldrig tag i mig på samma sätt som jag tycker mig minnas att de två tidigare gjorde. Det finns ingen resumé, utan du kastas rakt in i handlingen där Eld slutade. Är det då ett tag sedan du läste de två första är det bitvis lite svårt att hänga med, och du kan inte tillgodose dig riktigt allt som händer.

Nu får man även träffa de döda igen, och författarna varvar det på ett bra sätt med de nu levande, de bygger upp det så att det blir en bra och fungerande helhet. Det är aldrig några problem att hänga med på det sättet, däremot funderar jag ibland på vem Olivia är, jag minns henne inte så mycket.

Skulle du ställa en fråga om jag rekommenderar den här trilogin så är mitt svar ja, men jag skulle tillägga att du bör läsa alla tre på rad för att få ut så mycket som möjligt, och för att hänga med riktigt. Luta dig tillbaka och låt dig svepas med av magins värld.

+++

En bok för alla

Publicerad 2015-03-05 13:59:59 i Allmänt,

Livet på Mars
Micael Dahlen
Månpocket

Marty har alltid känt sig annorlunda, och aldrig passat in någonstans. Själv tror han att han kommer från Mars. När han plötsligt och oförklarligt får 54 miljoner kronor på sitt kreditkort tar han chansen att försöka ta sig hem till sin planet. Det blir dock inte så lätt, hans väg kantas av avdankade rymdforskare, ryska torpeder och Hollywoodstjärnor. Det blir en resa över halva jorden.

Detta är en underbart rolig bok som har det mesta. Den är full av humor, men samtidigt har den ett tänkvärt djup. Jag ser framför mig en kombination av En man som heter Ove och Liftarens guide till galaxen, med inslag av thriller. Ja, du hör ju själv, detta är något utöver det vanliga. Språket är lätt och underfundigt, och man vet aldrig vad som väntar bakom nästa krök, därför väntar du som läsare med spännig på nästa mening. Den är uppbyggd på långa kapitel, men eftersom texten flyter så bra är det inget som stör märkbart.

Jag skulle rekommendera den här boken till många, oavsett du vill ha fantasy, humor, spänning eller en riktig bladvändare. Den passar lika bra en solig dag på stranden som i soffan under höstrusk eller snöstorm, men även bland ungdomar i skolan. Här har du en bok perfekt för avkoppling, dock varnar jag för träning av smilbanden.

Livet på Mars är Dahlens debutroman, men jag hoppas av hela mitt hjärta att han kommer ut med fler, då har han en trogen läsare i mig.

++++

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela