läst.se

Bokrecensioner

Jordens undergång?

Publicerad 2015-03-21 19:47:54 i Allmänt,

Flickan från ingenstans
Justin Cronin
Norstedts

Vad händer när det som inte får hända händer? Ett topphemligt amerikanskt militäriskt experiment går snett och ett livsfarligt virus börjar sprida sig helt utan kontroll. På nolltid ödeläggs hela världen, och en stor skräck sprider sig bland de överlevande. En skräck för mörkret, döden och det som är ännu värre. Människorna kämpar nu bittert för sin överlevnad. Mitt i allt detta lever Amy, men vad har egentligen hon för roll i det hela? Vem är denna flicka?

Flickan från ingenstans har klassats som en thriller, men jag skulle snarare påstå att det är en härlig blandning av thriller och fantasy. Redan på första sidan var jag fast i berättelsen, men vad jag inte hade en aning om då var att allt skulle ta en oväntad vändning. Dock måste jag tillstå att det inte var till det sämre. Jag tyckte starten var lite rörig, men kom man bara förbi det så var det värt mödan många gånger om.

Kanske kan man tänka sig att jordens undergång kan te sig så här, eller på ett lika fasansfullt sätt, och då vet i alla fall jag en sak, då vill inte jag vara med. Jag, som sällan har tänkt på hur det ska gå för världen får mig plötsligt en tankeställare, vad är det egentligen som händer och kommer detta att få ett slut? När och framförallt hur kommer detta att ske? Jag hoppas då att det blir på ett skonsamt sätt.

Stephen King skall ha sagt följande ”läs denna bok och den vanliga världen försvinner”. Jag kan inte annat än att helhjärtat stötta hans uttalande. Kanske kan bokens format skrämma en del, medan det tilltalar en annan grupp läsare. Jag kan säga som så att enda gången det var en nackdel med bokens omfång och innehållsrika 900 sidor var då man gärna ville stoppa ner boken i väskan för att slippa slita sig från den riktigt än. Många gånger fladdrade orden ”bara en sida till” förbi i mitt undermedvetna, men så mycket vet jag att det inte slutade med bara en sida.

Detta är en vampyrsaga som inte liknar något annat du läst tidigare. Tycker du inte om alla dessa vampyrhistorier? Bry dig inte om det, detta är något helt annat. Kanske föredrar du viraler.

Under många år har jag inte kunnat svara på frågan om min favoritbok, men den som söker han finner, och jag kan nog säga att jag nu funnit mitt svar. Till er som ännu inte läst den, vad väntar ni på?

+++++

Kommentarer

Postat av: M

Publicerad 2015-05-20 15:09:24

Är inte så imponerad av alla vampyrhistorier, men jag har läst Dracula. Efter det här tipset måste jag absolut ge boken en chans. Hoppas att den finns som e-bok så att man slipper släpa runt på en tegelsten.

Svar: Kul om jag kan locka någon till att läsa en viss bok! Tyvärr finns inte den, bara efterföljaren som e-bok. lättaste formatet när det gäller flickan från ingenstans är pocket.
läst.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela