läst.se

Bokrecensioner

Emelie Schepp är tillbaka!

Publicerad 2015-05-31 05:42:15 i Allmänt,

Vita spår
Emelie Schepp
Wahlström Widstrand

Polisen i Norrköping har nyss löst en stor härva, då narkotikahandeln återigen tar fart. På ett tåg från Köpenhamn hittas en död kvinna, i magen har hon flera kapslar med heroin. Hennes väninna som även hon var med på tåget är plötsligt spårlöst försvunnen. Inte nog med detta hittas en 20 årig man mördad i sin lägenhet. Den stora frågan är, hänger detta ihop eller inte? Jana Berzelius blir återigen förundersökningsledare, men ju mer de nystar desto närmare sig själv kommer hon. Vad har hon med saken att göra?

Precis som Emelie Schepps tidigare bok, Märkta för livet, dras du som läsare in i berättelsen redan från första sidan. Många gånger när du börjar läsa en ny bok har du en lång inledning innan det faktiskt händer något av intresse, det kommer du ifrån i dessa böcker.

Detta är en fristående bok, men jag kan tycka att det krävs att du läst den första delen först, då den här börjar nästan direkt då den andra slutar. Det kan vara lite svårt att hänga med i annat fall.
Det är tråkigt att Vita spår just kommit ut i butik, jag längtar redan efter fortsättningen. Även om själva brotten är nya i varje bok så fortsätter ändå historien med karaktärerna, jagser fram emot att få veta hur det går för Jana och hennes far, Henrik, Mia, Gunnar, Anneli, Danilo och alla de andra.

++++

Jaha?

Publicerad 2015-05-23 13:14:40 i Allmänt,

Svalan, katten, rosen, döden
Håkan Nesser
Albert Bonniers förlag

En präst söker upp den numera pensionerade kriminalkommissarien Van Veeteren, som just då inte har tid för ett samtal. Ett par veckor senare hittas han död, överkörd av ett tåg. Van Veeteren börjar fundera över varför prästen var så angelägen om att komma i kontakt med honom. Samtidigt hittas Martina Kammerle död, och hennes 16-åriga flicka är försvunnen. I Kammerles lägenhet hittas prästens namn, skrivet av dottern. Har detta något med varandra att göra? Vem är den mystiska man som har litterära figurer som sitt kännetecken och som ingen verkar veta något om?

Detta är den första av Håkan Nessers böcker jag har läst, och tyvärr får jag nog säga att det blir en av de sista också. Trots att det var en besvikelse så vet jag med mig att jag kommer att ge honom en ny chans, som så ofta annars då jag läst böcker jag inte varit så förtjust i. Jag har egentligen bara en sak att säga om boken, rakt igenom: seg. Det tar tid innan den kommer igång och även när den gör det så är det väldigt segt, jag kan inte säga att jag någon gång medan berättelsen pågår känner spänningen stiga.

Från att inte ha hänt någonting, så får man de sista drygt 50 sidorna veta vem som är mördaren. Från att inte ha en aning till att faktiskt ha ett namn på honom. Vad hände med mystiken? Mycket tråkigt, är min åsikt. Jag hade en förhoppning om att slutet ändå skulle kunna fängsla mig, men där tog jag miste. När jag hade läst sista meningen hade jag ett ord i huvudet. Jaha?

+

En viktig berättelse

Publicerad 2015-05-14 13:04:34 i Allmänt,

Helande hämnd
Kent Lokvist, Berit Juhl
Norlén & Slottner

Kent var som många andra barn mobbad under grundskolan. Detta förstörde hela hans liv, och han drabbades av återkommande depressioner och ångest. Under alla år gick han och bar på hatet mot sina två plågoandar, tills det till slut brast för honom och han hämnades. Han trakasserade dessa båda män i två år innan han själv angav sig till polisen. Detta är hans egen berättelse.

Detta är en mycket lättläst bok på drygt 100 sidor med ett väldigt lätt språk. Jag kan inte säga att den rycker mig med sig, men ändå tycker jag att det är en viktig bok, en bok som passar utmärkt att läsa i skolan, både på mellanstadiet och högstadiet. Den passar även bra för vuxna, både föräldrar och barnlösa. Mobbning är ett alltid lika aktuellt problem, i alla samhällsklasser. Visst finns det eldsjälar bland vuxna, men väldigt ofta väljer folk att vända bort huvudet, medvetet eller ej, när någon annan far illa. Jag tror att denna bok är ett bra sätt att öppna folks ögon för det som faktiskt sker rakt framför ögonen på de flesta av oss. Tack vare att den är så lättläst kan denna text vända sig till alla människor, både barn och vuxna. Likaväl som den kan vända sig till människor med läsvana, men även till sådana som aldrig har läst en bok.

Har du möjlighet, läs den. Det tar inte mycket av din tid i anspråk. Köp in den till skolorna och låt barnen läsa, eller varför inte ha den som högläsningsbok? Oavsett vilket har ni ett bra diskussionsmaterial efteråt. Låt barnen få veta hur det kan kännas att bli utsatt för olika typer av mobbning och övergrepp. Låt de mobbade barnen förstå att de inte är ensamma, och att de inte behöver skämmas. Få barn och vuxna att förstå att alla är lika mycket värda oavsett hur man är eller ser ut, svart eller vit, rik eller fattig, tjej eller kille.

+++

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela