läst.se

Bokrecensioner

En viktig berättelse

Publicerad 2015-05-14 13:04:34 i Allmänt,

Helande hämnd
Kent Lokvist, Berit Juhl
Norlén & Slottner

Kent var som många andra barn mobbad under grundskolan. Detta förstörde hela hans liv, och han drabbades av återkommande depressioner och ångest. Under alla år gick han och bar på hatet mot sina två plågoandar, tills det till slut brast för honom och han hämnades. Han trakasserade dessa båda män i två år innan han själv angav sig till polisen. Detta är hans egen berättelse.

Detta är en mycket lättläst bok på drygt 100 sidor med ett väldigt lätt språk. Jag kan inte säga att den rycker mig med sig, men ändå tycker jag att det är en viktig bok, en bok som passar utmärkt att läsa i skolan, både på mellanstadiet och högstadiet. Den passar även bra för vuxna, både föräldrar och barnlösa. Mobbning är ett alltid lika aktuellt problem, i alla samhällsklasser. Visst finns det eldsjälar bland vuxna, men väldigt ofta väljer folk att vända bort huvudet, medvetet eller ej, när någon annan far illa. Jag tror att denna bok är ett bra sätt att öppna folks ögon för det som faktiskt sker rakt framför ögonen på de flesta av oss. Tack vare att den är så lättläst kan denna text vända sig till alla människor, både barn och vuxna. Likaväl som den kan vända sig till människor med läsvana, men även till sådana som aldrig har läst en bok.

Har du möjlighet, läs den. Det tar inte mycket av din tid i anspråk. Köp in den till skolorna och låt barnen läsa, eller varför inte ha den som högläsningsbok? Oavsett vilket har ni ett bra diskussionsmaterial efteråt. Låt barnen få veta hur det kan kännas att bli utsatt för olika typer av mobbning och övergrepp. Låt de mobbade barnen förstå att de inte är ensamma, och att de inte behöver skämmas. Få barn och vuxna att förstå att alla är lika mycket värda oavsett hur man är eller ser ut, svart eller vit, rik eller fattig, tjej eller kille.

+++

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela