läst.se

Bokrecensioner

Jaha?

Publicerad 2015-05-23 13:14:40 i Allmänt,

Svalan, katten, rosen, döden
Håkan Nesser
Albert Bonniers förlag

En präst söker upp den numera pensionerade kriminalkommissarien Van Veeteren, som just då inte har tid för ett samtal. Ett par veckor senare hittas han död, överkörd av ett tåg. Van Veeteren börjar fundera över varför prästen var så angelägen om att komma i kontakt med honom. Samtidigt hittas Martina Kammerle död, och hennes 16-åriga flicka är försvunnen. I Kammerles lägenhet hittas prästens namn, skrivet av dottern. Har detta något med varandra att göra? Vem är den mystiska man som har litterära figurer som sitt kännetecken och som ingen verkar veta något om?

Detta är den första av Håkan Nessers böcker jag har läst, och tyvärr får jag nog säga att det blir en av de sista också. Trots att det var en besvikelse så vet jag med mig att jag kommer att ge honom en ny chans, som så ofta annars då jag läst böcker jag inte varit så förtjust i. Jag har egentligen bara en sak att säga om boken, rakt igenom: seg. Det tar tid innan den kommer igång och även när den gör det så är det väldigt segt, jag kan inte säga att jag någon gång medan berättelsen pågår känner spänningen stiga.

Från att inte ha hänt någonting, så får man de sista drygt 50 sidorna veta vem som är mördaren. Från att inte ha en aning till att faktiskt ha ett namn på honom. Vad hände med mystiken? Mycket tråkigt, är min åsikt. Jag hade en förhoppning om att slutet ändå skulle kunna fängsla mig, men där tog jag miste. När jag hade läst sista meningen hade jag ett ord i huvudet. Jaha?

+

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela