läst.se

Bokrecensioner

En viktig bok för oss alla

Publicerad 2015-09-19 22:13:04 i Allmänt,

Kalle är mobbad – aktionsgruppen ingriper

Eva Ericsson Klang

Idus förlag

”Andningen sätter sig uppe vid halsgropen, med snabba korta tag. Bröstet känns trångt, ångesten kramar, när Kalle fruktansvärt klart inser vad som kommer att hända. Långsamt trycks hans huvud längre och längre ned i toalettstolen. ”

Så börjar Eva Ericsson Klangs viktiga bok om mobbning. Kalle har blivit mobbad under flera år, men ingen vågar sätta sig upp mot mobbarna Klas, Linus och Filip. Viktor bevittnar den grova mobbning de utsätter Kalle för och får till slut nog. Själv vågar han inte sätta sig upp mot dem, men tillsammans med sin bäste kompis Hassan kommer han på en genial ide.

Jag kan inte annat än att säga att det är en klockren och viktig berättelse. Boken skildrar mobbning i en åttondeklass, men vi får se det hela från flera olika håll. Vi får följa Kalle som blir mobbad, Viktor som iakttar, men även Klas som är den värsta mobbaren. Vi får komma alla tre nära inpå skinnet och får känna deras känslor och tankar, hur de faktiskt mår.

Detta är en ungdomsbok som passar, men framförallt behövs, i alla åldrar, oavsett du är ungdom, vuxen, lärare eller förälder. Läs den själv, tillsammans i en grupp eller vad som helst, bara du läser den!

Många medier som handlar om mobbning tycker jag handlar just om den mobbade, men inte så mycket på en lösning, mer än att prata med en vuxen och var snäll mot den som är utsatt. Det jag tycker är så bra med den här boken är att den även tar upp en alternativ lösning, och resultatet av det gör mig gråtfärdig.

Det är viktigt att komma ihåg att inget barn är elakt av naturen. Förstå och se även den personen för vad han eller hon verkligen är. Oftast mår dessa liv sämre än de vill ge sken av. Det är ingen ursäkt, men en tanke att beakta.

++++

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela